Luontaishoitojen tukemana kohti onnellisuutta

01.02.2022

Tämän tekstin innoittajana on toiminut Anne Vuotarin vastikään julkaistu esikoisteos Similia Similibus Curentur: Vapaus valita onnellisuus

Anne on työskennellyt pitkään homeopaattina, vyöhyketerapeuttina ja hierojana. Kirjassaan hän avaa homeopatian maailmaa helposti ymmärrettävällä ja käytännön läheisellä tavalla omien kokemustensa kautta. Ääneen pääsevät myös Annen asiakkaat, jotka kertovat omat tarinansa paranemisestaan ja tunnetaakoista vapautumisesta. 

Minä olen myös Annen asiakas ja intouduin kirjan luettuani kertomaan omia kokemuksiani ja näkemyksiäni luontaishoidoista näin blogitekstin muodossa.

Löysin ensimmäistä kertaa tieni Annen luokse noin 15 vuotta sitten. Kärsin kroonisista alaselän kivuista, joihin jouduin jatkuvasti syömään särkylääkkeitä ja lihasrelaksantteja. Lähdin kokeilemaan, josko saisin vyöhyketerapiasta apua vaivoihini. Helpotusta löytyi. Siitä lähtien olen säännöllisen epäsäännöllisesti palannut Annen luo sekä vyöhyketerapiaan että homeopatiaan. Käyntien välillä on saattanut kulua toisinaan useita vuosia, mutta aina sturenkadun hoitolan ovesta sisään kävellessäni tuntuu melkein siltä kuin kotiin palaisi. Sekä vyöhyketerapiasta että homeopatiasta olen saanut apua sekä fyysisiin oireisiin että tunnepuolen solmuihin. Käynti on aina terapiamatka itseen. Ihminen nähdään kokonaisuutena. Annelle on ollut turvallista purkaa sydäntä ja paljastaa sellaisiakin puolia itsestä mitä ei ole ollut helppo tunnustaa olemassa oleviksi edes itselle. Olen saanut tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi samalla, kun olen saanut hoitoa fyysiselle keholleni joko kosketuksen tai homeopaattisten lääkeaineiden muodossa.

Kaikki apu kannattaa käyttää hyväkseen, kun on kyse omasta terveydestä, hyvinvoinnista ja elämänlaadusta. 

Minulla ei ole yhtään mitään perinteistä länsimaalaista lääketiedettä vastaan. Se on ollut ja on yhä edelleen se paikka mistä ensimmäisenä haen apua mihin tahansa vaivaan. Apua olenkin saanut tosi moniin juttuihin enkä tiedä olisinko edes hengissä ilman lääketiedettä. Olen valinnut syntyä haastavaan kehoon, joka kipuilee esimerkiksi kroonisen suolistotulehduksen muodossa. Läheskään kaikkeen en kuitenkaan ole siltä sektorilta saanut ainakaan kovin tehokasta apua. Siksi olen lähtenyt omatoimisesti etsimään vastauksia myös muualta. Mielestäni kaikki apu kannattaa käyttää hyväkseen, kun on kyse omasta terveydestä, hyvinvoinnista ja elämänlaadusta.

Luontaishoidoista kuulee usein sanottavan, että niiden toimivuudesta ei ole mitään tieteellistä näyttöä. Se on totta. Ei olekaan eikä tule olemaankaan niin kauan, kun lääkefirmat pyörittävät showta. Tällä hetkellä terveydenhuoltomaailmassa vallitsee mielestäni epätasapaino. Kaikelle olisi oma paikkansa, niin lääkkeille kuin luontaishoidoillekin, mutta lääkehoito on ylikorostuneena, koska siellä liikkuu suuret rahat.

Mitä vakavammasta sairaudesta on kyse, sitä tärkeämpää on olla lääketieteellisessä hoidossa. Ihmisillä on kuitenkin kiusana myös vaikka minkälaisia ei-niin-vakavia vaivoja, joihin ei välttämättä perinteisestä lääketieteestä löydy kovin toimivaa hoitoa. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset kivut, tulehduskierteet, suolistovaivat, allergiat, lievät masennukset ym. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, joka kantaa kehomuistissaan myös sukunsa tunnetraumoja sen lisäksi, että kerää itse matkansa varrelta mukaansa ties mitä kolhuja, stressejä ja uskomuksia, jotka vaikuttavat terveyteen. Ihmisen elimistö ei ole kone, josta vikaa saisi välttämättä korjattua millään täsmälääkkeellä, jos oireilu johtuu mutkikkaammasta epätasapainosta tuossa psykofyysisessä kokonaisuudessa.

On totta, että luontaishoitomaailma on melkoinen viidakko, josta löytyy ties minkälaista toimijaa. Siellä seikkaillessaan täytyy itse olla tosi tarkkana ja kuunnella omaa intuitiota. Jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on. Väittäisin kuitenkin suurimman osan alan väestä toimivan vilpittömin aikein tehden sellaista mihin ainakin itse uskoo. Mikään ei ole kuitenkaan kaikkien juttu, joten hoitoja ja hoitajia saa ja pitääkin vaihtaa sen mukaan mikä itsestä tuntuu hyvältä.

Olen käyttänyt vyöhyketerapian ja homeopatian lisäksi hyvinvointini tukena myös mm osteopatiaa, äänimalja- ym äänihoitoja, erilaisia hierontoja, energiahoitoja ja luontaistuotteita. Harrastan myös säännöllisesti meditaatiota, joogaa, qigongia ja teen Eden Energy Medicine -harjoituksia.

En halua rajoittaa itseäni ja omaa hyvinvointiani sillä, että turvautuisin vain sellaiseen minkä joku toinen on tieteellisesti todistanut toimivaksi. Kokeilen asioita itse. Haluan ja valitsen tehdä niin. Jos olen sen vuoksi jonkun mielestä höynäytettävä hölmö, niin eipä se mitään. Itse en näe itseäni niin.

Palaan lopuksi vielä lyhyesti Annen kirjaan. Laiskahkona lukijana pidin siitä, että kirja on kevyt ja helppolukuinen. Oli myös mielenkiintoista päästä lukemaan muiden kokemuksista. Lisäksi kirjasta huokuu läpi Annen aurinkoinen, aito, rehellinen, asiansa osaava, innostunut ja innostava persoona. Suosittelen lämpimästi sekä kirjaa että Annea hoitajana.

Kirjan pääset tilaamaan täältä.

Annen kotisivut löydät täältä.