Kiitollisuus kannattaa

11.05.2021

Kiitollinen vetää puoleensa lisää asioita mistä voi olla kiitollinen. Ole siis kiitollinen. Se kannattaa!

Se tuntuu myös mukavammalta kuin pään yläpuolella olevaan mustaan katkeruus-huoli-suru-pilveen keskittyminen. Mustan pilvenkin voi toki antaa olla siinä silloin, kun se siinä on. Ei sitä kannata väkipakolla alkaa häätämään. Huomio vaan pitää pilven magneetin lailla paikallaan ja ruokkii sitä kasvamaan.

Samalla voi kuitenkin alkaa katselemaan, josko aurinko pilkottaisi jostain raosta. Jos ei pilkota, voi myös tummissa pilvissä ja sateessa nähdä kauneutta. Jotain kaunista aina on. Siihen voi siirtää huomionsa. Oli se kuinka pientä tahansa, se voi kasvaa todella suureksikin, jos sitä ravitsee huomiolla.

Voimme itse valita näemmekö lasin puoliksi täytenä vai puoliksi tyhjänä. Pessimistisinkin mieli on koulutuskelpoinen. Emme ole voimattomia uhreja vaan voimme itse vaikuttaa elämämme suuntaan ja ainakin siihen millaiselta kokemukselta elämä loppupeleissä tuntuu olivatpa ulkoiset olosuhteet mitkä vaan.

Pessimistisestä mielestä löytyy kyllä ainakin itselläni kokemusta. Siksi olen jo jonkin aikaa harjoitellut päivittäin kiitollisuutta listaamalla mielessäni iltaisin muutamia sellaisia päivän aikana kokemiani asioita, joista olen kiitollinen. Olen huomannut sen kautta oppineeni paremmin huomaamaan niitä asioita jo siinä hetkessä, kun ne tapahtuvat. Kun jotain pientäkin kivaa tapahtuu, usein huomaan ajattelevani, että tästä asiasta voin olla sitten illalla kiitollinen. Samalla olen kuin vahingossa kiitollinen jo tapahtumahetkellä.

Eli ei haittaa vaikka kiitollisuuden tunne ei tuntuisi aidolta, kun listan teon ottaa rutiineihinsa. Sen kautta oppii silti huomaamaan paremmin päivän mittaan sitä kaikkea mikä on hyvin ja mikä tuntuu kivalta. Huomio alkaa ihan itsestään käväistä ainakin hetkellisesti kiitollisuudessa.

Kannattaa myös joskus kokeilla kirjoittaa ylös ainakin 50 asiaa mistä on kiitollinen. Se voi tuntua paljolta, mutta sitä tehdessä pääsee todennäköisesti kokemaan ahaa-elämyksen sen suhteen miten helppoa se loppupeleissä on. Hyviä asioita on elämässä vaikka kuinka paljon. Niitä kaikkia ei vaan välttämättä tule huomanneeksi, koska niihin on niin tottunut ja niitä pitää itsestäänselvyyksinä. Mikään ei kuitenkaan ole itsestäänselvää- ei edes elossa oleminen.

Ruokkikaamme siis kiitollisuutta sillä kukapa ei elämäänsä ihan mielellään ottaisi lisää asioita mistä voi olla kiitollinen. Universumi toimittaa mielellään lisää, mutta ensin pitää huomata se kaikki hyvä mikä on jo toimitettu.